Eerste 24-uurs steunpunt van start

08/05/2020
Delen via \a\a
“De lijnen van Mantelfoon zijn officieel geopend”, aldus wethouder Grauss, van armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg in Rotterdam. Met prachtig uitzicht op de stad en de Nieuwe Waterweg werd op 7 mei feestelijk afgetrapt vanaf Karel Doormanweg 4 in Schiedam, het epicentrum van De ZorgCentrale.

We zijn gestart met Mantelfoon! Een mooie samenwerking tussen wmo radar en De ZorgCentrale, onder de vlag van Incluzio. Mantelfoon is hét mantelzorgsteunpunt in Rotterdam. Rotterdammers met vragen over mantelzorg kunnen 24/7 gratis bellen naar 0800 - 777 3333 en kunnen terecht op www.mantelfoon.nl. Bellen kan voor praktische vragen of dilemma’s, advies of een luisterend oor. Komt de centralist er niet uit? Dan neemt een van de mantelzorgcoaches van wmo radar de ondersteuning over en kijkt zo veel mogelijk op maat waar de mantelzorger mee geholpen is. Ongetwijfeld zal dit zijn in samenwerking met partners vanuit heel de stad. Ook is er een onderzoeker van wmo radar betrokken om de dienstverlening van Mantelfoon te analyseren en op termijn adviezen te kunnen geven voor het beleid in Rotterdam. Samen zorgen we ervoor dat mantelzorgers zich gezien, ondersteund en gewaardeerd voelen.

De Mantelfoon komt voort uit gesprekken met mensen en organisaties in de stad over de verbetering van de ondersteuning voor vrijwilligers(organisaties) en mantelzorgers. Wethouder Grauss van Armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg: “Een veel gehoorde wens tijdens dit traject was een mantelzorgsteunpunt waar individuele mantelzorgers hun hart kunnen luchten en persoonlijk advies kunnen krijgen. Met de Mantelfoon geven wij gehoor aan deze wens. Heel belangrijk want mantelzorgers zijn met de zorg voor hun naasten onmisbaar voor deze stad.”
Door de coronacrisis hebben veel mantelzorgers het zwaarder gekregen. Zij kunnen niet meer bij hun geliefden op bezoek in het verpleeghuis. Ook zijn dagbestedingslocaties vaak gesloten waardoor mantelzorgers die in huis wonen bij de persoon die zij verzorgen minder ontspanning hebben, de zorg zwaarder vinden en zich eenzaam voelen. Andere mantelzorgers durven niet meer bij hun ouders op bezoek te komen om hen te helpen, uit angst hen te besmetten. Mantelfoon luistert naar deze mensen en helpt hen bij het vinden van een passende oplossing. Ook op het gebied van financiën, wonen of andere praktische zaken.
Mantelfoon is 24/7 telefonisch bereikbaar via 0800 – 777 333. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.mantelfoon.nl.
Mantelfoon%20van%20start.jpg